top of page

Dejstva, ki bi jih morale poznati vaše stranke:

1. Gotova očala, da ali ne

 

Dijaka Šolskega centra v Rogaški Slatni, Jonatan Cencelj in Katja Brilej v programu TEHNIK OPTIK, sta pri strokovnih predmetih iz optike pod vodstvom prof. Branke Kovačič in Anite Pihlar, pripravila raziskovalno nalogo, kako vplivajo gotova očala na naš vid.

Pri praktičnem delu sta sodelovala z Optiko Rene Pirc iz Maribora, kjer jim je lastnik omogočil praktične meritve na svojih optičnim napravah.

Za raziskovalno nalogo sta na področnem državnem prvenstvu s predstavitvijo naloge in rezultatov prejela ZLATO PRIZNANJE.

 

2. Problemi, ki jih povzročajo "gotova očala"

Podučite vaše stranke o "gotovih očalih" in problemi ter nevarnosti, ki jih prinaša njihova uporaba.

Naj vam bo v pomoč strokovni članek tujih strokovnjakov iz European Council for Optomery and Optics – ECOO (Evropski svet za optometrijo in optiko):

 

3. Rasterska očala

 

Posredujemo članek o rasterskih očalih, ki je bil objavljen na portalu FB: Potrošniški detektiv:

 

https://www.facebook.com/1802934346652022/photos/a.1802941856651271.1073741827.1802934346652022/1916790505266405/?type=3&theater

 

4. Pasti pri nakupu kontaktnih leč

Predstavite svojim strankam razlike, ki so lahko odločilnega pomena za zdravje njihovih oči. Naj podam samo del izseka, ki je v tem članku:

 

"Pri odločitvi za nakup ali naročilo leč pri optiku je poskrbljeno za varnost in zdravje uporabnika medtem ko je pri nakupu preko spleta običajno prednost le ugodna cena. Leče so občutljiv medicinski pripomoček, pri katerem pravilno skladiščenje in transport v kontroliranih pogojih bistveno prispevata h kvaliteti."

 

mag.Ingrid Rahne, dr.med., sprec.oftalmolog

 

5. Ste kupili ponarejena sončna očala? Policija svari, da jih ne uporabljate!

http://www.24ur.com/novice/crna-kronika/ponarejena-ocala-lahko-hudo-okvarijo-vid.html

 

Preverite, če je vaša optika (ali internetna trgovina) na seznamu prodajalcev originalnih Ray Ban sončnih in korekcijskih očal. Vedno pomislite tudi na reklamacije in servis, kako jih boste uveljavljali pri internetnih ponudnikih:

 

https://www.ray-ban.com/eu/c/store-locator

 

6. Irlen sindrom

Posredujemo skupno stališče večih strok glede Irlen sindroma. Poudariti je treba, da ne gre za kritiko obarvanih stekel na spološno, temveč za osvetlitev nenavadno pogosto "diagnosticirane" motnje, za katero naj bi bila edina rešitev posebna obarvana stekla. Kot ugotavlja skupina, se lahko z obravnavo, ki je v rabi pri Irlen tehniki, spregleda prenekatero funkcijsko ali organsko okvaro vida. Še vedno pa velja, da so specialna obarvana stekla že mnoga desetletja koristen pripomoček v nekaterih primerih - najbolj tipično kot kantenfiltri za slabovidne (AMD - degeneracija rumene pege):

 

7. Bližinska očala: odlašanje z njimi ni pravilno

 

Kaj se zgodi? Oči lahko s prisilo navadimo na senzorično adaptacijo, ter k manjšanju zenic, s čimer dobimo večjo globinsko ostrino, a je potreba po svetlobi zato še večja. Ta strategija se obnese le nekaj časa. Ko naposled ne zadošča več, pa imamo s privajanjem na normalna očala samo še več težav, saj smo oči trenirali »v nasprotni smeri«. Ljudje imajo zato večje težave z navajanjem na nova očala.

Vsi, ki menijo, da so jim očala poslabšala vid, so v zmoti, saj če jih ne bi nosili, bi pač prišli k optiku z večjo začetno dioptrijo, kot pa so jo dobili tisti, ki so prišli pravočasno na pregled. Ljudje ki odlašajo, se po nepotrebnem mučijo, ter si tako samo povzročajo težave pri novih očalih, ki jih nekoč vendarle potrebujejo. Dioptrija, ki je takrat potrebna, predstavlja (pre)velik skok v primerjavi s prejšnjim stanjem, kar pa povzroča nemalo težav, saj je preskok v dioptriji prevelik za na en mah!

 

 

 

 

8. Zavajanje nekaterih internetnih ponudnikov pri cenovni politiki ob prodaji korekcijskih očal in kontaktnih leč

 

Na društvu bi želeli opozoriti ljudi na dezinformacije in zavajajoče trditve, ki se v zadnjem času pojavljajo v plačanih oglasih, ki delujejo navzven kot članki mediskih hiš. Naročniki oglasa namreč skušajo vzbuditi vtis, da se navade kupcev spreminjajo njim v prid, ter na škodo klasičnim optičnim poslovalnicam, za kar nimajo nobenih dokazov.

 

Še več, cenene azijske produkte enačijo s kvalitetnimi proizvodi, ter svojo vlogo pri nižanju cen podkrepijo z "dejstvom", da so se tudi cene kontaktnih leč na slovenskem trgu zaradi internetne prodaje bistveno znižale.

 

Dejstvo pa je, da so do sprememb pri obnašanju potrošnikov prišli med drugim na sporen način s pošiljanjem vzorcev drugačnih leč, kot so bile predpisane. Takšna praksa pri trgovanju z medicinsko-tehničnimi pripomočki v EU ni dopustna.

 

Zato opozarjamo ljudi, da pred nakupom preverijo, kakšno vrsto pripomočka bodo dobili in primerjajo enak pripomoček v istem nivoju kvalitete tudi pri svojem lokalnem optiku, kjer imajo tudi zagotovljeno nastavitev očal na obraz, servis in rezervne dele.

9. Zaradi pretirane uporabe ekranov pri otrocih narašča kratkovidnost

 

V Magazinu 24 ur je objavljen članek o naraščanju kratkovidnosti: https://www.24ur.com/magazin/zaradi-pretirane-uporabe-ekranov-pri-otrocih-narasca-kratkovidnost.html

Originalni članek je dostopen tu: https://jamanetwork.com/journals/jamaophthalmology/fullarticle/2774808

10. Gledajo, a ne vidijo. Zakaj vozniki ne vidijo dobro (včasih ne vemo, da ne vidimo)?

 

V Motoreviji v rubriki ZDRAVJE je bil objavljen članek, kjer vsi vozniki dobijo kvalitetne informacije, kako reagirati in kdaj k strokovnjaku na pregled oči, da ne bo prepozno.

bottom of page